Vergeet deze inhoud niet te lezen !
 

Zoek in alle tips

We hebben enkele leuke spelletjes en uitstapjes voor jou verzameld. Zo kunnen jullie elke dag buiten spelen!

Zelf een tip toevoegen
Uitstapjes
Knutselen
Spelletjes
(Optioneel)
 •  

  Vruchten om mee te spelen!

  Categorie: Natuurknutselwerk

  Vruchten zijn er niet alleen om mee te knutselen, maar ook om mee te spelen, tafel-bowlen bijvoorbeeld.

  Wat heb je hiervoor nodig:
  - 6 kurken
  - 3 kastanjes of (ronde) noten. Zet eerst cijfers op de kurken.

  Stel ze op in een bowling-opstelling op een tafel of plat vlak. Bedoeling is dat de spelers elk drie keer 'knikker gewijs' vanop dertig à veertig cm de kurken proberen om te knikkeren. Wie na drie keer rollen de meeste kurken heeft omver geknikkerd is de winnaar!
  Ziet er heel eenvoudig uit. Maar absoluut niet zeker dat papa of mama de meeste punten halen!
  Het leuke aan dit spelletje is dat de kastanjes en de nootjes gewoon hun eigen weg zoeken, want ze zijn natuurlijk niet zo rond als knikkers.

   
 •  

  Vruchtenkettingen

  Categorie: Natuurknutselwerk

  Verzamel zoveel mogelijk herfstmateriaal: eikels, kastanjes, nootjes,… en zorg voor wat –kleurrijke in korte stukjes geknipte rietjes. Boor een gaatje dwars door de vruchten. Steek daarna een draad afwisselend door de vruchten en door de rietjes en rijg zo een (lange) ketting aan elkaar.
  Als de draad is vol geregen kan je er met een ringetje een echte halsketting van maken. Of nog: knoop aan het uiteinde de draad rond de vrucht zodat hij de 'stop' wordt. Zo kan je de ketting als een echte slinger ophangen voor het raam of aan het plafond van de kinderkamer.

   
 •  

  ... of een schelpenfotolijst.

  Categorie: Natuurknutselwerk

  Met schelpen kan je ook heel leuke fotolijstjes (of lijstjes voor zelfgemaakte tekeningen) maken. Snijd uit karton het kader op gewenst formaat. (onderkant en bovenkant met de grote opening en een steuntje). Smeer het bovenste kader in met lijm en strooi hem vol met zand en kleef er daarna de schelpjes bovenop. Schilder de achterkant van het karton in een mooie kleur, doe dit ook met het standaardje. Als alles goed droog is, lak je de schelpen af zodat er een mooie glans opkomt. Achter het frame kan je een stukje mica kleven, zodat je een "echt" glasplaatje in je lijstje hebt. Foto tussen mica en achterkant en het steuntje op de juiste plaats en je kader is klaar!

   
 •  

  Een schelpenbloempot...

  Categorie: Natuurknutselwerk

  Deze zomer naar de zee geweest en een karrenvracht schelpen meegebracht. Geen nood met die schelpen kan je heel wat doen, een bloempot versieren bijvoorbeeld.

  Beplak hiervoor de bloempot met schelpen. Je kan dat willekeurig doen of met een motiefje. Beplak eerst de ene kant. Laat dat drogen en beplak dan de andere kant. Als alles droog is lak je het af met doorschijnende lak.

   
 •  

  Stempelen met bladeren

  Categorie: Natuurknutselwerk

  Smeer de blaadjes met verf. De kant met de nerven drukt het mooiste af. Leg het blad met de geverfde kant op het papier. Leg op het blad een stukje krant en wrijf hierover, de krant voorkomt onnodig veel vlekken. Krant en blad van het papier afhalen en de afdruk is klaar.

  Vaak herhalen met verschillende kleuren geeft een leuk effect. Je kan zelfs de bladeren als kwast gebruiken, peuters vinden dit heel leuk, laat ze dat ook gerust eens uitproberen.

   
 •  

  Stempelen met champignons

  Categorie: Natuurknutselwerk

  Snijdt de champignons doormidden, ook dwars door het steeltje heen. Zo krijg je een prachtige paddenstoelen-stempel! Het werkt het beste als je de platte zijde van de champignon met verf insmeert met een kwastje, dan komt er niet téveel verf op. Bovendien kun je dan kleurtjes kiezen, de hoed met een andere kleur verf insmeren dan de steel bijvoorbeeld. Ook kun je alvast stipjes op de hoed maken, die dan worden 'afgedrukt'. Het is een leuke techniek, wel wat lastig nog voor hele jonge kinderen omdat de champignon kan gaan glijden op het papier. Dit kan je voorkomen door eerst de ene, dan de andere kant van de champignon los te trekken van het papier na het stempelen.

   
 •  

  Bladmannetjes

  Categorie: Natuurknutselwerk

  Niet alleen van vruchten kan je mannetjes en diertjes  maken, maar ook van bladeren. En dat is heel eenvoudig.

  - Verzamel blaadjes  zoeken in allerlei vormen en kleuren en laat die drogen  tussen krantenpapier. Na een paar dagen kun je al 'bladmannetjes' maken. Platte mannetjes die je verkrijgt door goed uitgekozen blaadjes op een slimme manier op papier te kleven.
  - Met een groot blad maak je eerst het lijfje, eerst goed kijken naar de vorm om te bepalen wat voor een dier, of mannetje je wilt maken. Een puntig blad kan bijvoorbeeld de basis voor een heuse herfstvis worden, met een tweede kleiner half  als staart.
  - Een kastanjeblad lijkt dan weer een beetje op een pauwenstaart.  Een eikenblad kan zelfs mooie stego-,  dino-  of andere saurus worden met die gekke bobbels op de randen.

  Het is telkens weer zoiets als naar de wolken kijken; je weet vanzelf wat het moet worden. Met gekleurd papier kunnen er armen, benen of poten worden bijgeplakt, maar die kunnen er ook gewoon met kleurpotloden bij worden getekend.

   

  Tips om nog betere mannetjes te maken

  - Bladkabouters krijg je door er wattenbaardjes op te plakken. Buik, hoofd, armpjes en beentjes van bladeren; een piepklein baardje van watjes en het lijkt direct op een kabouter. Leuk om er ook bladpaddenstoeltjes bij te plakken, of om er een paddenstoelen-randje met champignons omheen te stempelen

  - Op donker papier komen de kleuren mooi uit, zwart bijvoorbeeld, maar ook andere herfstkleuren zijn natuurlijk heel geschikt.

   
 •  

  Mannetjes, diertjes en vogeltjes van vruchten en bladeren.

  Categorie: Natuurknutselwerk

  Met dennenappels en beukennootjes maak je heel leuke vogeltjes.  Kleef  hiervoor het hulsje van een beukennootje  vast aan het puntje van een dennenappel. Teken er oogjes op. Plak aan de twee zijkanten en de achterkant van de denappel enkele veertjes vast. Bind om de buik van het vogeltje een touwtje zodat je het kunt ophangen.

  Met kastanjes, eikels en nootjes kan je dan weer heel leuke mannetjes en diertjes  maken. Tandenstokers zijn ideaal als pootjes en om de vruchten met elkaar te verbinden. Met wat klei kun je voetjes maken. Gebruik blaadjes of veertjes als staart, een eikel als hoofd en een eikelnapje als hoedje.

  Tip om een kastanje beter te kunnen opprikken.

  Zijn de kastanjes iets te hard om te kunnen prikken, maak die dan zachter door ze een nacht in water te leggen.

  Tip: hoe krijg je het hoedje van de eikel?

  -    Eikels krimpen wat bij het drogen en ze laten dan hun hoedje los.
  -    Bij beukennootjes krullen de napjes open en laten ze de driekantige nootjes vrij. Laat dat altijd gebeuren voor je ermee aan het knutselen gaat.

  Wist je dat een dennenappel de regen kan voorspellen?

  Een dennenappel is eigenlijk de appel van de dennenboom. Als hij nog groen is,  groeien tussen de dicht aan elkaar aansluitende schubben de dennenzaadjes. In de zomer rijpt de dennenappel en zet hij zijn schubben ver uit elkaar. De gevleugelde dennenzaadjes kunnen dan makkelijk uitwaaien en daarna mag de appel ook uit de boom vallen, hij heeft zijn werk gedaan. Bij je thuis, op de dorpel van de kinderkalmer kan hij een tweede leven leiden: als regenvoorspeller. Bij hoge luchtvochtigheid sluiten de schubben zich immers opnieuw. Is er droog weer op komst dan gaan ze weer open staan.

   
 •  

  Dieren spotten

  Categorie: Spelletje

  Ga samen met de kinderen fietsen en neem papier en pen mee. Onderweg probeert iedereen zoveel mogelijk verschillende dieren te spotten. Schrijf op welk dier door wie gespot heeft. Zoek achteraf eventueel wat informatie op over het dier.
  Een hele leuke bezigheid en je zult verschieten hoeveel dieren je langs je fietstocht tegenkomt: koeien, schapen met lammetjes, kleine pony's, ezels, reigers, kwakende kikkers, een koekoek of specht, konijntjes, ganzen, ...Heel leuk voor de kindjes en sportief voor de ouders!! succes

   
 •  

  Tussen 2 vuren

  Categorie: Spelletje

  Twee teams nemen het tegen elkaar op, met een gelijk aantal spelers (maakt niet uit hoeveel). Twee spelers van hetzelfde team stellen zich tegenover elkaar op, met een afstand van +- 15m tussen elkaar, en het andere team plaatst zich tussen de twee spelers. Een speler van het eerste team gooit een bal en probeert de spelers van het tweede team te raken die in het midden staan. Als een speler geraakt is zonder de bal te vangen, is hij uitgeschakeld. Als hij de bal vangt voor ze de grond raakt, heeft hij een extra leven. Dit wil zeggen dat hij een ander teamlid dat uitgeschakeld was kan laten terugkeren of het leven voor zichzelf kan houden. De bal wordt zo heen en weer gegooid totdat het volledige team in het midden uitgeschakeld is. Daarna wisselen de teams van plaats.
  Er is dus niet echt een winnaar in dit spel, want als het team in het midden uitgeschakeld is, neemt het andere team plaats in het midden.
  Een heel tof spel, en niet zo competitief, dat leuk is zowel voor de allerkleinsten als voor volwassenen.